Ако сте изпитвали параноя от това, че някой може да ви

...
Ако сте изпитвали параноя от това, че някой може да ви
Коментари Харесай

Трябва ли да слагаме стикер на камерата на лаптопа?

Ако сте изпитвали параноя от това, че някой може да ви следи, до момента в който работите, може би сте се чудили дали да не сложите стикер или нещо друго, което да покрива камерата на преносимия компютър ви.

През 2016 година на фотография в формалния профил на самия Марк Зукърбърг във Facebook се вижда по какъв начин върху камерата на преносимия компютър му има стикер.

Трябва ли и вие да извършите същото?

Ето какво считат специалистите по въпроса.

Няма доста годни аргументи за потребността от някакво покритие, само че съгласно специалистите то няма да навреди.

„ Такива стикери или лепенки се употребяват най-вече, тъй като хората от време на време включват или оставят камерите си включени без да се усетят “, споделя Джонатан Йънг, вицепрезидент на софтуерна консултативна група пред HuffPost.

Освен да се предпазите от това да се изложите заради някакви несъответствуващи неща, които могат да се случат пред включената ви камера, съгласно специалиста Майкъл Ковингтън има задоволително други годни аргументи да помислите за покриване на камерата.

Според него камерата ни може да се включи непринудено поради софтуерен бъг. Възможно е и някое от приложенията на портативния ни компютър да събира информация посредством камерата.

Ако обаче се страхувате, че хакери ви следят през камерата на преносимия компютър ви, може би би трябвало да оставите тези паники, счита Низел Адамс, притежател на осведомителна софтуерна консултатстка компания в Чикаго.

„ Разбирам параноята. Никой не обича да се усеща уязвим “, споделя Адамс. „ Но, в случай че взимате превантивни ограничения, възможностите за това някой да ви хакне или да ви гледа през уеб камерата са съвсем нулеви. “

„ Ако има пробив в сигурността на устройството ви, то стикерът на уеб камерата няма да ви избави. “

„ Работя повече от 20 години в сферата и знам, че огромна част от IT админите не знаят по какъв начин непосредствено да открият достъп до уеб камерата на някой човек от разстояние “, прибавя Адамс.

Според него не е нужна единствено паролата на компютъра ни, само че и доста друга спомагателна информация, тъй че да могат да доближат до уеб камерата ни от разстояние.

„ Повечето хора не трябва да се тревожат за сходен сюжет, изключително в случай че имат антивирусна стратегия. В множеството случаи тя прави нещата вместо нас “, счита Адамс.

Експертите въпреки всичко оферират някои препоръки, които можем да следваме, с цел да сме в оптималната сигурност пред камерата на преносимия компютър или компютъра ни.

Винаги проверявайте дали камерата ви е включена преди и след всяка видео среща. „ Направете го като табиет, обвързване “, поучава Адамс.

По време на конферентни диалози обърнете внимание какво има зад вас. „ Внимавайте какво може да се види зад вас или какво може да се улови от микрофона ви “, споделя Йънг. „ Използвайте технологията на виртуален бекграунд, с цел да скриете това, което е зад вас, само че въпреки всичко недейте да се заблуждавате, че и това дава 100% сигурност. “

Деинсталирайте неизползваеми приложения и проверете кои имат достъп до камерата ви.

Не отваряйте имейли от хора, които не познавате. „ Ако някой ви изпраща имейл с атачмънт или линк, които не очаквате, не отваряйте никога “, поучава Адамс.

Не използвайте елементарни пароли. Най-добрите пароли са тези, които се помнят елементарно. Измислете три думи, които ще запомните елементарно и ги комбинирайте с основни букви, знаци и цифри.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР